Olympiapainin historiaa
Paini on ollut osana olympiaohjelmaa joka ainoissa kisoissa, paitsi vuonna 1900. Kreikkalais-roomalainen paini oli ensimmäistä kertaa mukana jo vuoden 1896 Ateenassa, vapaapaini St. Louisissa vuonna 1904. Nämä molemmat painimuodot ovat olleet mukana kisaohjelmassa vuoden 1920 Antwerpenistä lähtien. Naisten paini sen sijaan tunnustettiin viralliseksi olympialajiksi vasta vuonna 2004, joskin naisille on tarjolla ainoastaan vapaapainia.
Suomi painin olympialaisissa
Ihka ensimmäinen suomalainen olympiavoittaja painissa oli Verner Weckman, joka niitti kunniaa välikisoissa vuonna 1906. Historiallisen faktan tästä tekee sen, että kyseessä oli itse asiassa myös Suomen historian ensimmäinen kultainen olympiamitali, kun otetaan huomioon kaikki lajit. Kahden vuoden kuluttua, Lontoossa vuonna 1908, tuli Weckmanista Suomen ensimmäinen voittaja virallisissa olympialaisissa. Tukholman olympialaisiin vuonna 1912 osallistui hurjat 37 suomalaispainijaa, jotka veivät peräti puolet mitaleista. Vuoden 1920 Antwerpenistä Suomi sai viisi kultamitalia ja Pariisista vuonna 1924 huimat 16 mitalia. Tämä mitalisade sai jatkumoa vielä 1930-luvulla, vaikka vuoden 1928 kisoista lähtien jokaiseen sarjaan sai osallistua enää vain yksi painija per maa. Kahteen kultamitaliin ylsivät Weckmanin lisäksi myös Emil Väre (vuosina 1912 ja 1920), Kalle Anttila (vuosina 1920 ja 1924), Oskar Friman (vuosina 1920 ja 1924), Kustaa Pihlajamäki (vuosina 1924 ja 1936) sekä Väinö Kokkinen (vuosina 1928 ja 1932). Anttila oli ensimmäisenä painija, joka voitti kultamitalin niin vapaassa kuin kreikkalais-roomalaisessa painissa. Eino Leino puolestaan saavutti mitalisijan jopa neljissä perättäisissä kilpailuissa (vuosina 1920 – 1932).
Kyösti Lehtonen sekä Rauno Mäkinen voittivat Australian Melbournessa vuonna 1956 kummatkin kultaisen mitalin Suomen itsenäisyyspäivänä eli 6. joulukuuta. Tätä seuraavissa olympialaisissa vuonna 1960 Suomen vuodesta 1906 jatkunut mitaliketju kuitenkin ikävästi katkaistiin. Olympiavoittoihin ovat tämän jälkeen yltäneet ainoastaan Pertti Ukkola (vuonna 1976) sekä Jouko Salomäki (vuonna 1984).
Verner Weckman
Johan Verner Weckman syntyi Suomen Loviisassa vuoden 1882 heinäkuussa. Mies kunnostautui olympiaurheilijana sekä teollisuusmiehenä. Hänen lajinsa oli kreikkalais-roomalaisen tyylin paini ja hän oli ensimmäinen suomalainen, joka voitti olympialaisissa. Weckman voitti vuoden 2006 Ateenan välikisoissa kultamitalin kreikkalais-roomalaisen painissa. Samaisissa kisoissa hän voitti myös hopeaa avoimessa sarjassa. Myöhemmässä elämässään hän työskenteli Suomen Kaapelitehdas Oy:n toimitusjohtajana ja hänelle myönnettiin vuorineuvoksen arvonimi vuonna 1953. Weckman oli Helsingin Atleettiklubin kunniajäsen.
Weckman syntyi maanviljelijäperheeseen ja sai ylioppilaslakkinsa Helsingissä vuonna 1902. Sirkuksen ammattipainijat innostivat nuorta miestä aloittamaan painin, ja hän niittikin heti lajissa menestystä. Vuonna 1905 Weckman muutti Saksaan opiskelemaan ja samana vuonna voitti kreikkalais-roomalaisen painin raskaan sarjan epävirallisen maailmanmestaruuden. Vuoden 1906 Ateenan välikisoissa hänestä tuli Suomen ensimmäinen olympiavoittaja, kun hän kukisti itävaltalaisen Rudolf Lindmayerin. Ottelussa meinasi Weckmanin osalta käydä köpelösti, kun itävaltalainen mattotuomari ei meinannut hyväksyä suomalaispainijan selätystä. Kun tämä selätti vastustajansa toiseen otteeseen, oli tuomarin pakko myöntää suomalaisen voitto.
Kaksi vuotta myöhemmin Weckman sai ensimmäisen virallisen olympiavoittonsa Lontoon olympialaisista, sillä Kansainvälinen Olympiakomitea kieltäytyy laskemasta vuoden 1906 välikisojen tuloksia virallisiksi.
Mies lopetti aktiivisen urheilu-uransa olympiavoittoon. Tämän jälkeen hän toimi Venäjällä insinöörinä minkä jälkeen hän sitten siirtyi Kaapelitehdas Oy:n palvelukseen.
Johan Verner Weckman kuoli Helsingissä vuonna 1928.
Paini ollaan pudottamassa pois olympialajeista
Paini koki kovan kolauksen, kun Kansainvälinen olympiakomitea KOK ilmoitti karsivansa sen pois vuoden 2020 olympialaisista. Ennen tätä olympialajeja on viimeksi vähennetty yli kymmenen vuotta sitten, vuonna 2005, kun KOK äänesti baseballin ja softballin pois olympiaohjelmasta. Vuonna 2016 olympiaperhe kasvoi kahdella tulokkaalla, kun lajikirjoon liittyivät golf ja rugby.
Olympialaisissa painilajeina ovat sekä vapaapaini että kreikkalaisroomalainen paini. Ennen Kansainvälinen olympiakomitean kokousta nykyaikaisen viisiottelun arvioitiin olevan suurimman pudotusuhan alla. Myös muun muassa sulkapallon ja painin kohtaloa arvuuteltiin kovasti.
Yhden lajin pudottaessaan KOK tekee tilaa uudelle olympialajille. Ehdolla uudeksi lajiksi ovat pudotetun painin lisäksi myös muun muassa baseball ja karate.